In Nederland krijgen elke dag vijf kinderen te horen dat ze epilepsie hebben. Dat zijn per jaar maar liefst tweeduizend diagnoses. Op dat moment begint er een leven vol onzekerheid. Dit thema staat centraal in de landelijke campagne van het Epilepsiefonds. Van 8 tot en met 13 juni gaan ruim 25.000 collectevrijwilligers op pad.
Marte, een jong meisje met epilepsie, speelt samen met Astrid Joosten de hoofdrol in de campagne. Toen de ouders van Marte te horen kregen dat hun dochter epilepsie heeft, schrokken ze daar behoorlijk van. Ze hadden er nooit bij stilgestaan dat dit Marte kon overkomen. En zij zijn niet de enige. Vaak roept de diagnose veel vragen op. Is er een oorzaak van de aanvallen? Zijn ze te behandelen? En wat betekent epilepsie voor de toekomst van het kind?”
Grote ondersteuning
Moeder van Marte: “Het Epilepsiefonds was voor ons een grote ondersteuning. Zij geven veel informatie en helpen ouders met de aandoening om te gaan. Ook steunt het fonds onder meer wetenschappelijk onderzoek. Dat is niet alleen voor Marte, maar ook voor heel veel andere kinderen, van essentieel belang.”
Meer onderzoek nodig
Naast Marte zijn er 20.000 kinderen die last hebben van epilepsie en regelmatig aanvallen hebben. Epilepsie is helaas nog niet te genezen. En er zijn nog heel veel vragen te beantwoorden. Wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van epilepsie is heel belangrijk. Alleen zo kan er een vollediger beeld van de aandoening worden verkregen en kan genezing dichterbij worden gebracht. Helpt u ook mee? Geef tussen 8 en 13 juni aan de collectant.”