De grootste snurker van Nederland 2016 is gevonden na de zoektocht:
”Wie is de grootste snurker van Nederland 2016.”
Door deze snurkwedstrijd doet de Kliniek voor Snurken en Apneu een poging om vooral het taboe rondom het snurken te doorbreken en het probleem meer bespreekbaar te maken.
Ook dit jaar werden er massaal snurkgeluiden en filmpjes opgestuurd. Toch werden er ook dit jaar weer meer snurkgeluiden van mannen dan vrouwen opgestuurd. Hierdoor is ook dit jaar de luidste snurker van Nederland weer een man geworden. De grootste snurker van Nederland 2016 heeft een gemeten piek van 87 decibel, wat gelijk staat aan het geluid van een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat. Tevens kan dit geluid gehoorschade opleveren als je er minimaal 8 uur aan blootgesteld wordt. Het luidste snurkgeluid tot nu gemeten is 90dB.
Snurken is niet enkel een sociaal probleem, het kan ook fysieke klachten teweeg brengen, bij snurker en niet snurker. Dat een snurkgeluid zo luid kan zijn, komt door de anatomie van het hoofd/hals gebied. Tijdens het slapen verslapt de tongspier en zakt de luchtweg in. Hierdoor wordt een trilling veroorzaakt welke het snurkgeluid is. Snurken is een groot maatschappelijk probleem. niet enkel mannen snurken, ook vrouwen snurken. 60% van alle snurkers is man, 40% is vrouw.
Volgens woordvoerder Olivier Tielemans is snurken vooral een asociaal probleem: ”Het is een probleem dat prima opgelost kan worden, zoals niet goed zien of niet goed horen, echter in het geval van snurken los je het probleem altijd eerst op voor je partner.” De grootste snurker van Nederland 2016 krijgt een speciaal op maat gemaakte snurkbeugel, welke de tong controleert, de trillingen wegneemt en zodoende het snurkgeluid eenvoudig stopt.