KBO helpt mantelzorgers aan een maatje

Vandaag, op de Dag van de Mantelzorg, geeft de KBO als grootste seniorenorganisatie extra aandacht aan mantelzorgers door samenwerking met het online platform WeHelpen. Hiermee krijgen mantelzorgers op een laagdrempelige manier een maatje voor klussen, hulp of advies.

Miljoenen mantelzorgers staan het hele jaar voor anderen klaar en zorgen, vaak intensief, voor een naaste. Op de Dag van de Mantelzorg draaien de KBO en WeHelpen het roer om. Zij roepen de ruim 30.000 hulpbieders via wehelpen.nl op om mantelzorgers een handje te helpen bij klusjes waar ze zelf niet of nauwelijks aan toekomen. Denk aan een schilderijtje ophangen, de zolder opruimen of oude spullen naar de kringloop brengen.

Samenwerken
Zowel de KBO als WeHelpen dragen bij aan een samenleving waarin mensen elkaar helpen. “Binnen de ruim 500 KBO-afdelingen wordt erg veel voor elkaar gedaan. Omzien naar elkaar staat hoog in het vaandel. Het platform van WeHelpen dient als aanvulling op informele hulp in de directe omgeving. Onze leden kunnen met dit platform snel een hulpvraag bij hun in de buurt vinden”, aldus KBO-directeur Manon Vanderkaa.

De zoekvragen die op de website van WeHelpen worden gesteld zijn heel divers; heel praktisch of juist sociaal-maatschappelijk van aard. Zoals het verhaal van Sylvia, voor wie de mantelzorg voor haar moeder intensief is. Ze is psychisch in de war door ernstige gezondheidsklachten. Sylvia had haar moeder weleens gevraagd of het niet fijn zou zijn als er ook eens iemand anders op bezoek zou komen. Maar ze wilde geen vreemde in huis. Een mantelzorgondersteuner wees Sylvia op WeHelpen.nl en ze plaatste er haar vraag op. Binnen een week heeft ze drie kennismakingsgesprekken. Met een van hen, Anneke, was er direct een klik. En nog mooier: het klikt tussen Anneke en Sylvia’s moeder. Ze ontmoeten elkaar nu wekelijks.

De KBO en WeHelpen roepen iedereen op om een vraag van of een aanbod voor de mantelzorger op de website www.wehelpen.nl/dagvandemantelzorg te plaatsen. De hulpbieder reageert zelf op wat, waar, hoe en voor wie. De mantelzorger kan ook rechtstreeks lokale hulpbieders met een passend profiel een bericht sturen. Op die manier wil WeHelpen landelijk 1000 mantelzorg-matches realiseren.