Meeluisteroperatie toont effect CliniClowns

Vanaf vandaag zijn in heel Nederland zes radiodocumentaires te horen over het effect van het werk van CliniClowns. Onderzoek wijst uit dat de oprechte aandacht, samen met de verbeeldingskracht van CliniClowns, de behandeling van een ziek kind ten goede komt. In de bijzondere ‘Meeluisteroperatie’ kunnen luisteraars dit voor het eerst, van heel dichtbij, horen. Radio-documentairemaakster Stef Visjager – o.a. bekend van de 1Minuutjes voor Zapp – maakte de reeks in samenwerking met CliniClowns. Alle mini docu’s zijn te horen op cliniclowns.nl/meeluisteroperatie.

Rode neus wordt microfoon
In de radiodocumentaires staan de verhalen van zes kinderen in het ziekenhuis centraal. Zo luisteren we mee met Reyan die superkrachten krijgt om een zware operatie in te gaan. Of met Sara, van wie het zelfvertrouwen met danspassen vooruit gaat. En horen we hoe Bram de steun krijgt om weer een dag door te vechten.

Stef Visjager, radio-documentairemaakster: “Het bijzondere aan deze documentaire is de manier waarop we de verhalen hebben opgenomen. We hebben – eenmalig – van de rode neus van de clowns een microfoon gemaakt. Op die manier hebben we het oprechte contact, de verbeeldingskracht van de clowns én het effect nog realistischer kunnen vangen.”

Minder angst en stress
Er wordt vaak gedacht dat de inzet van CliniClowns is bedoeld voor afleiding en plezier alleen. Hoewel beide erg belangrijk zijn, reikt de toegevoegde waarde van CliniClowns verder. De verbeeldingskracht van de clowns en de oprechte aandacht voor het kind komt ook de behandeling ten goede. Een pijnlijke behandeling wordt draaglijker én kinderen ervaren minder angst en stress. Een patiëntje voelt zich letterlijk gesterkt en krijgt door het spel met de clown weer controle over de situatie. Ook voor ouders heeft dit een positief effect. Dit effect wordt onderbouwd vanuit verschillende internationale onderzoeken waaronder Vagnoli (2005), Bertini (2011) en Linge (2012).

Ines von Rosenstiel, kinderarts in het Slotervaartziekenhuis en medeoprichter van het Nationaal Informatie en Kenniscentrum Integrative Medicine: “CliniClowns zijn in staat om speelruimte te creëren, ruimte om letterlijk weer even kind te zijn. Door het rollenspel met de clowns krijgt het kind meer controle over zijn situatie, wordt letterlijk empowered. CliniClowns zorgen naast ontspanning, een lach en optimisme dan ook voor vermindering van angst-, pijn- en stressgevoelens. We zien daardoor dat kinderen zich weer kunnen uiten in emoties en stressvolle gebeurtenissen kunnen verwerken. En het geeft kracht om weer op jezelf te vertrouwen, controle te hebben. In mijn werk als kinderarts heb ik meerdere malen gedacht: ik zou willen dat ik nu een CliniClown kon voorschrijven.”

Toenemende aandacht voor het kind achter de patiënt
Stichting CliniClowns is onderdeel van een bredere ontwikkeling binnen de gezondheidszorg, waar in toenemende mate aandacht is voor de mens achter de patiënt. Zo wordt steeds meer aandacht besteed aan de inrichting van de medische omgeving en aan gelijkwaardige communicatie tussen ziekenhuis en patiënt. CliniClowns voegt daar oprechte aandacht en verbeeldingskracht aan toe, om kinderen zich vooral weer beter laten vóelen. Want aandacht voor zowel geestelijk welzijn als lichamelijke gezondheid is van belang bij herstel.