Uit intern onderzoek van de Kliniek voor Snurken en Apneu blijkt tijdens deze zeer warme dagen veel meer vraag te zijn naar het oplossen van het snurkprobleem dan tijdens de rest van het jaar.
De snurkkliniek verwacht dat dit komt doordat mensen sowieso slechter slapen door de hitte in de slaapkamer.
Mensen blijven langer wakker en drinken wat meer alcohol of gebruiken slaapmedicatie zodat men denkt makkelijker en beter te kunnen slapen.
Echter, later slapen maakt je meer vermoeid, waardoor je eerder gaat snurken, daarbij, alcohol en slaapmedicatie werken spierverslappend, hierdoor ga je nog sneller snurken.
De niet snurker slaapt al wat lichter en slechter omdat het warm is en gaat zich nog sneller storen aan het snurkgedrag van zijn of haar partner.
Snurken is een groot maatschappelijk probleem. Nederland telt zo’n 4 miljoen chronisch snurkers. 60% van deze snurkers is man, 40% vrouw. Tijdens het warme weer wordt verwacht dat er een miljoen snurkers meer zijn dan normaal.
Snurken wordt veroorzaakt door de tong. Tijdens het slapen verslappen de spieren, daarmee verslapt ook de tongspier en zakt richting de luchtweg. Hierdoor komen er trillingen vrij welke het snurkgeluid zijn.
Woordvoerder Olivier Tielemans:
‘’ Intern onderzoek in 2015 van onze kliniek heeft uitgewezen dat snurken tijdens de zonnige vakantieperiode een groot probleem is. Wij wisten dan ook al dat warmte invloed kan hebben op het snurkgedrag. Echter, nu het zo heet is in eigen land, speelt dit probleem zich niet enkel meer af in warme vakantieoorden.’’