Reumacentrum Twente, onderdeel van MST in Enschede, slaagt erin om voortdurend de zorg voor reumapatiënten te verbeteren. De resultaten van behandelingen in Reumacentrum Twente zijn uitzonderlijk goed, zo bleek tijdens het jaarlijkse Europese Reumatologie congres (EULAR) in Rome.
MST kon laten zien dat bijna 80% van patiënten met reumatoïde artritis na 6 maanden geen klachten of verschijnselen van de ziekte meer heeft. Dit zogenoemde remissiepercentage is bijzonder hoog: tijdens hetzelfde congres bleek dat toonaangevende internationale reumacentra momenteel een remissie van 60% halen.
Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van regulier ter beschikking staande medicatie. Toch zijn de resultaten wezenlijk beter dan gemiddeld.
De basis voor dit succes is de continue verbetercyclus die bestaat uit:
– Regelmatige meting van de behandeleffecten
– Door middel van een elektronisch patiëntendossier delen van de beschikbare informatie
– Verbetering van behandelschema’s op basis van de resultaten
In 2006 is Reumacentrum Twente met het verbeterproject “remissie inductie” begonnen. Bij aanvang van het project bedroeg het remissie percentage nog slechts 35%. Bij de tussentijdse evaluatie in 2010 was het remissie percentage al gestegen naar 60% en bij de laatste evaluatie, die gepresenteerd is tijdens het EULAR congres in Rome, bedroeg het remissie percentage dus 80%.
Beter voor patiënt en maatschappij
De verbetering van de zorg voor patiënten met Reumatoïde Artritis is van groot belang, in de eerste plaats voor de patiënten die lijden aan deze ziekte, maar ook voor de maatschappij. Hiermee zorgen wij er namelijk voor dat patiënten gewoon aan het werk kunnen en volwaardig participeren in de maatschappij.
Het project “remissie inductie” werd uitgevoerd door MST Reumacentrum Twente in samenwerking met de Universiteit Twente.