De Nederlandse startup iGene heeft vandaag de officiële introductie van het iGene Paspoort aangekondigd. ’s Werelds eerste genenpaspoort-app met een persoonlijk leefstijladvies op basis van je DNA-profiel.
Het verschijnsel van een persoonlijk genenpaspoort is op zichzelf niet nieuw, benadrukt algemeen directeur Roy Haan van iGene: “Er zijn wereldwijd verschillende partijen die dit aanbieden, met name in de Verenigde Staten. Maar voor zover ik weet zijn wij de enige op de wereld die een genenpaspoort vervolgens ook vertaalt naar een persoonlijk leefstijladvies.”
DNA-analyse op basis van je wangslijm
Het leefstijladvies dat je van iGene krijgt, varieert al naar gelang de aandoeningen waarvoor je genetisch gezien meer of juist minder aanleg hebt. Die genetische aanleg wordt weer bepaald aan de hand van een DNA-analyse van je wangslijm. Daarvoor kun je bij iGene een DNA-kit bestellen.
Bestellingen uit het niets
Het iGene Paspoort was dit voorjaar al klaar voor lancering, maar Haan besloot er de eerste maanden geen ruchtbaarheid aan te geven: “We wilden nog even de tijd nemen om alles te perfectioneren. Maar uit het niets kwamen er al honderden bestellingen binnen. Dat was voor ons de bevestiging dat mensen inderdaad behoefte hebben aan een genenpaspoort-app met een DNA-gebaseerd leefstijladvies.”
Nederland als voorloper
Volgens Haan is het geen toeval dat het iGene Paspoort in Nederland is ontwikkeld. “In ons land zijn we uitstekend toegerust om alle vakgebieden aan elkaar te knopen die erbij komen kijken. De Radboud Universiteit is een autoriteit op het gebied van gedragsbeïnvloeding, in Wageningen weten ze alles over de relatie tussen voeding en gezondheid, bij het Erasmus MC zijn ze ver op het gebied van farmacogenetica… En ook in het algemeen lopen we in Nederland voorop qua preventiegerichte gezondheidszorg.”
Europese groei
De ontwikkeling van het iGene Paspoort is mede gefinancierd met behulp van informal investors. Op dit moment voert iGene gesprekken met nieuwe partijen over vervolginvesteringen, om uitbreiding naar andere Europese landen te financieren. Begin komend jaar staat de lancering in Duitsland gepland.