Kinderen die in het Erasmus MC-Sophia een CT-scan moeten laten maken, hoeven veel minder vaak onder narcose of sedatie, dankzij een hypermodern apparaat dat onlangs in gebruik is genomen.
Nieuwe locatie
De Somatom Drive Dual Source CT van Siemens is de volledige naam van de nieuwe CT-scanner van het Sophia. Het apparaat staat op een nieuwe locatie, in de gang van de oude spoedeisende hulp (Sb-1721). De oude, die uit 2003 stamt, was technisch en stralingshygiënisch aan vernieuwing toe.
Stil liggen
De nieuwe scanner wordt ook ingezet voor volwassen patiënten, maar is bij uitstek geschikt voor kinderen, vertelt Marcel Dijkshoorn, researchlaborant CT op de afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde: “De röntgenstralenbelasting ligt bij het nieuwe apparaat aanzienlijk lager. Daarnaast is hij veel sneller, waardoor beweging op de beelden wordt uitgesloten. Dat is ook de reden dat op minder geavanceerde scanners kinderen sedatie of narcose moeten krijgen: het is voor kinderen vaak moeilijk om stil te blijven liggen of ademcommando’s op te volgen.”
Groot voordeel
De lagere belasting en betere beeldkwaliteit ten opzichte van de oude scanner geeft meer diagnostische mogelijkheden en heeft daardoor nog een groot voordeel, aldus Dijkshoorn: “Het CT-onderzoek kan in sommige gevallen een meer belastend onderzoek zoals een katheterisatie of scopie vervangen.”
Vrolijke vorm
De oude CT-scanner was vrolijk vormgegeven, maar bleef indrukwekkend voor kinderen in een wat donkere, kleine ruimte, met veel apparatuur en losse attributen. De nieuwe locatie is ruimer van opzet, waardoor beangstigende apparatuur en hulpmiddelen minder opvallen of beter kunnen worden weggewerkt. Ook kan een kind zelf als afleiding de kleur van de verlichting van de kamer kiezen en is in het plafond een zogeheten ‘sky ceiling’ met een waterthema verwerkt.