Nieuwe probiotica tegen KNO-infecties

KNO-infecties zoals middenoor- en keelamandelontsteking worden tot op heden behandeld met antibiotica. Met de toename van antibioticaresistente bacteriën is er een sterke behoefte aan alternatieven, die er op dit moment echter niet zijn. Het bedrijf Winclove Probiotics in Amsterdam verwacht binnenkort een probioticum voor deze aandoeningen op de markt te kunnen brengen.

Herhaalde antibiotica
KNO-infecties zijn de meest voorkomende infecties bij kinderen en de meest voorkomende reden voor antibioticagebruik. Deze antibiotica doden echter niet alleen de slechte (pathogene) bacteriën maar ook de eigen (commensale) bacteriën, die bescherming bieden tegen deze pathogenen. Het gevolg is een cyclus van steeds terugkerende infecties die ook alle volgende keren weer met antibiotica moeten worden bestreden. Toediening van specifieke probiotica (goede bacteriën) die gericht zijn op toepassing in het KNO-gebied direct na de eerste antibioticakuur zorgt voor een snelle terugkeer van de commensale bacteriën. De commensale bacteriën bieden vervolgens een effectieve bescherming tegen deze pathogenen waardoor terugkerende infecties worden voorkomen. Met de inzet van probiotica kan het antibioticagebruik afnemen en daarmee ook het risico op resistentie.

Probiotica
De bacteriën die als behandeling voor KNO-infecties zullen worden ingezet, zijn afkomstig van het Zweeds bedrijf Probac. In diverse onderzoeken zijn deze bacteriën succesvol gebleken in de behandeling van keelinfecties en middenoorontstekingen. Winclove Probiotics heeft nu deze bacteriestammen met bijbehorend patent gekocht en verwacht in de tweede helft van 2016 het eerste KNO-product op de markt te kunnen brengen.