België, Nederland, Luxemburg en Oostenrijk starten een gezamenlijk project rond horizon scanning in de geneesmiddelensector. Daarbij worden potentieel belangrijke farmaceutische innovaties in kaart te gebracht nog vóór ze op de markt komen. Het structureel verzamelen en analyseren van informatie uit bijvoorbeeld onderzoek en literatuur geeft beter zicht op verwachte kosten, patiëntenaantallen en indicatie uitbreidingen. Zo wordt het mogelijk om vooraf al beleidsbeslissingen te nemen, of (gezamenlijke) prijsonderhandelingen voor te bereiden. In BeNeLuxA-verband werd al eerder geëxperimenteerd met samenwerking op dit onderwerp. Juist omdat Horizon Scanning complex is, maar voor andere landen ook waardevolle informatie oplevert, nodigt het samenwerkingsverband andere landen uit om op dit terrein samen te werken.
Mede namens minister Schippers zal Belgisch Minister Block van Sociale zaken en Volksgezondheid vandaag een bijeenkomst met geïnteresseerde landen toespreken.
Namens haar collega’s uit het BeNeLuxA Samenwerkingsverband zegt Belgische Minister De Block van Sociale Zaken en Volksgezondheid: “Hoe beter we voorbereid zijn op hun komst, hoe sneller we belangrijke innovatieve behandelingen ter beschikking kunnen stellen van onze patiënten. In een bij uitstek internationale sector als de farmaceutische industrie is het belangrijk dat we de krachten bundelen voor deze oefening. Daarom lanceren we vandaag het ‘Horizon Scanning System’ met de BeNeLuxA Collaboration, en we nodigen ook andere Europese landen uit om zich bij ons aan te sluiten.”
Minister Schippers: ‘Onze eerste experimenten met Horizon Scanning gaven ons veel waardevolle informatie om beter om te kunnen gaan met nieuwe geneesmiddelen. Daarom vind ik internationale samenwerking op dit terrein belangrijk, want het zorgt er voor dat de informatie nog beter wordt. Met die informatie staan we sterker: bijvoorbeeld bij de de inkoop van geneesmiddelen door zorgaanbieders, of bij het bepalen over welke geneesmiddelen wij gezamenlijk prijsonderhandelingen gaan starten.’