Kunnen specifieke voedingssupplementen de achteruitgang van de hersenen door ouderdom vertragen? Dr. Lorenza Colzato, onderzoeker aan het Institute for Psychological Research van Leiden Universiteit, gaat dit samen met enkele Europese collega-onderzoekers bekijken. De wetenschappers hebben hiervoor een subsidie van bijna 1 miljoen euro gekregen van het Joint Programming Initiative ‘A Healthy Diet for A Healthy Life’ (JPI HDHL).
De onderzoekers gaan onder meer het effect bestuderen van het aminozuur tryptofaan en een specifiek ontwikkeld multispecies probioticum. Zij willen nagaan of toediening daarvan een gunstige invloed heeft op de sociale cognitie van ouderen (de manier waarop ze denken over zichzelf en anderen). Dat heeft te maken met het selecteren, interpreteren, onthouden en gebruiken van informatie om zaken te beoordelen en besluiten te nemen. Met de leeftijd gaat de sociale cognitie meestal achteruit en het onderzoeksteam wil weten of dit proces kan worden vertraagd.
Gezond ouder worden
Het is voor het eerst dat het effect van probiotica en tryptofaan op het sociaal functioneren bij ouderen wordt onderzocht. Met name in deze groep is een goede sociale cognitie belangrijk voor behoud van gezondheid en vitaliteit. Als de uitkomsten positief zijn, kunnen tryptofaan en probiotica een bijdrage gaan leveren aan gezond ouder worden.
Tryptofaan
Tryptofaan is een van de twintig aminozuren die van nature in het lichaam voorkomen. Tryptofaan speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van serotonine (een stof in de hersenen) die te maken heeft met onder andere stemming, eetlust, slaap en emotie. Tryptofaan zit in voedingsmiddelen zoals bananen, melk, kikkererwten en chocolade. Sommige voedingssupplementen bevatten ook tryptofaan.
Probiotica
Probiotica zijn levende bacteriën die een gezondheidseffect teweeg kunnen brengen in de gastheer. Het probioticum dat wordt onderzocht is Ecologic(r) BARRIER van Winclove Probiotics in Amsterdam. Het bestaat uit 8 verschillende soorten bacteriën. Uit eerder onderzoek door Leiden Universiteit met dit probioticum is gebleken dat het de gevoeligheid voor depressie kan verminderen, waarbij gedacht wordt dat dit komt doordat probiotica mogelijk ook de serotonine aanmaak stimuleert.
Het project wordt gezamenlijk uitgevoerd door:
– Lorenza Colzato (Institute for Psychological Research, Leiden)
– Peter Kirsch (Instituut voor Mentale Gezondheid, Mannheim, Duitsland)
– Martin Reuter (Universiteit van Bonn, Duitsland)
– Ana Rodríguez Moratinos (Universiteit van Extremadura, Spanje)