Ronald Giphart, één van Nederlands bekendste en veelzijdigste schrijvers, gaat zich inzetten voor het vergroten van de bekendheid van de oogziekte maculadegeneratie (MD) en het werven van fondsen voor het Oogfonds. Door voorlichting en wetenschappelijk onderzoek willen de stichting en de auteur de explosieve toename van slechtziendheid en blindheid een halt toeroepen.
Hoe groot de impact van maculadegeneratie is ervoer Giphart van dichtbij toen zijn vader het op zijn tweeënzestigste kreeg. Giphart: “Wat begon als een wazige vlek in het midden van zijn zicht werd steeds groter, tot hij in beide ogen twee zwarte vlekken had. Dat hij een belangrijk deel van zijn blikveld mistte, had veel invloed op zijn leven.”
Omdat MD vaak voorkomt in Giphart’s familie, adviseerde een kennis hem drie jaar geleden om mijn ogen te laten controleren. Giphart: “Tijdens dat onderzoek bleek dat ik zelf ook MD heb. Op dit moment merk ik daar nog niets van, maar hoe gaat dat als straks mijn zicht wegvalt? Niet meer kunnen lezen en dat gekoppeld aan mijn beroep… Dat is voor mij echt een schrikbeeld.”
Maculadegeneratie (MD)
MD is een ingrijpende oogziekte waarbij het gezichtsvermogen steeds verder achteruitgaat door aftakeling de macula, ook wel gele vlek genoemd. Dit leidt uiteindelijk tot een grote vlek middenin het gezichtsveld, waardoor het moeilijk of zelfs onmogelijk wordt om gezichten te herkennen, te lezen, televisie te kijken en auto te rijden. In Nederland zijn zo’n 100.000 MD-patiënten bekend. Naar schatting lopen evenzoveel mensen met MD rond zonder het te weten.
Nieuwe behandelingen
Ronald Giphart: “Zo weinig mensen zijn bekend met MD, terwijl het zo vaak voorkomt. In Nederland is al van honderdduizend mensen bekend dat ze MD hebben. Toch bestaat voor de meest voorkomende vorm, de droge vorm, nog geen behandeling. Het zou zo mooi zijn als er betere behandelingen komen. Ik draag daar graag aan bij.”
Edith Mulder, directeur van het Oogfonds, is erg blij met de steun van de schrijver: “Ik vind het fantastisch dat Ronald zijn persoonlijke verhaal wil delen en zijn bekendheid in wil zetten voor het Oogfonds. Negentig procent van alle Nederlanders heeft geen idee wat maculadegeneratie is; laat staan hoe het te herkennen. Terwijl het cruciaal is om oogziektes zo snel mogelijk te ontdekken en te behandelen. Iedereen zou de signalen van maculadegeneratie moeten kennen.”
Maculadegeneratie herkennen
Maculadegeneratie kent verschillende vormen. De symptomen kunnen dan ook uiteenlopen: Woorden worden wazig en letters ontbreken; een grijze of zwarte vlek centraal in het zicht; rechte lijnen worden krom en vervormd; kleuren vervagen of verdwijnen.