Vrouwen met hevig bloedverlies tijdens de menstruatie moeten niet thuis blijven wachten tot hun klachten overgaan, maar bij de huisarts aan de bel trekken. Na een behandeling op maat door de huisarts en/of gynaecoloog kunnen zij weer zonder beperkingen hun leven leiden.
Dát is de belangrijkste boodschap van professor dr. Marlies Bongers aan alle vrouwen die kampen met hevige menstruaties. De gynaecoloog van Máxima Medisch Centrum werd eind juni benoemd tot hoogleraar aan Maastricht Universitair Medisch Centrum; in ons land is zij nu de eerste vrouwelijke hoogleraar in de algemene gynaecologie. Vanuit haar nieuwe, vooraanstaande functie wil zij het probleem van hevige en pijnlijke menstruaties zo breed mogelijk onder de aandacht gaan brengen. “Anno 2015 vind ik het onthutsend dat zelfs in een modern land als Nederland de drempel voor vrouwen nog zo hoog is om met deze klachten naar de dokter te gaan. Veel vrouwen schamen zich voor hun bloedverlies en denken: het hoort erbij, ik wacht wel tot ik in de overgang kom en de klachten vanzelf verdwijnen. Ondertussen nemen ze op de koop toe dat de kwaliteit van hun drukke leven ernstig wordt beperkt. Veel vrouwen zijn chronisch vermoeid als gevolg van bloedarmoede, durven uit schaamte de deur niet meer uit of plannen hun afspraken bewust buiten de menstruatieperiode om. Erg jammer en ook nergens voor nodig. Abnormaal bloedverlies is goed te behandelen”, zegt de gynaecoloog, die in 2010 en 2012 werd uitgeroepen tot landelijk Toparts.
Meer wetenschappelijk onderzoek
Onder leiding van Marlies Bongers is het Máxima uitgegroeid tot een expertisecentrum voor hevig vaginaal bloedverlies. Van heinde en verre komen vrouwen voor onderzoek en behandeling naar de speciale themapolikliniek in Veldhoven. Door haar benoeming tot hoogleraar wordt de samenwerking tussen het Máxima en Maastricht Universitair Medisch Centrum verder versterkt. De gynaecoloog gaat in Maastricht een dag in de week wetenschappelijk onderzoek doen. “Veel vragen wachten nog op een antwoord. Bijvoorbeeld: waarom heeft de ene vrouw meer bloedverlies dan de ander? Waarom krijgt de een vleesbomen en de ander niet? Waarom groeien ze niet bij alle vrouwen even hard en komen ze soms op een andere plek terug, nadat je ze hebt verwijderd? Maastricht heeft heel veel kennis en een prachtig laboratorium. Voor mij is dit een uitgelezen kans om hierbij aan te haken.”
Samen met het academisch ziekenhuis doet Marlies Bongers momenteel al onderzoek naar de beste behandeling voor hevig bloedverlies tijdens de menstruatie. Twee veilige en veelgebruikte methodes worden hierbij met elkaar vergeleken. Het inbrengen van een Mirena-spiraaltje waarin een hormoon zit dat menstrueel bloedverlies vermindert. En endometriumablatie waarbij het baarmoederslijmvlies wordt weggebrand. Gynaecoloog in opleiding Marlou Herman promoveert op 2 juli met als onderwerp behandeling van hevig menstrueel bloedverlies. Zij publiceerde de opzet van deze studie, die moet aantonen welke methode het meest effectief is. Ze constateert dat veel vrouwen nu vanuit hun gevoel kiezen en om die reden vaak geen hormoonbehandeling wensen.
Maatwerk per patiënt
De patiënt is de grote winnaar van wetenschappelijke studies zoals deze. “De enorme hoeveelheid data die we op diverse terreinen verzamelen, leidt tot nieuwe inzichten. Op voorhand wordt steeds duidelijker wat het effect zal zijn van een behandeling en kunnen we vrouwen steeds beter voorlichten en maatwerk aanbieden. Daardoor wordt het voor hen steeds makkelijker om zelf een goede keuze te maken. Begrijp me goed: het gaat hier over de kwaliteit van leven. Enorm belangrijk.”