Voor veel mensen betekent vakantie een onbezorgde en ontspannen tijd. Maar voor mensen met epilepsie is dit niet vanzelfsprekend. Daarom organiseert het Epilepsiefonds al ruim 40 jaar speciale vakantiereizen voor hen. Deze vakanties zijn niet alleen van grote waarde voor de deelnemers, zij geven hun ouders en mantelzorgers ook de mogelijkheid even op adem te komen. Mede dankzij de inkomsten van de collecte kan het fonds deze reizen mogelijk maken. Van 8 tot en met 13 juni zetten ruim 25.000 collectevrijwilligers zich in, om onder meer hiervoor geld in te zamelen.
Jaarlijks gaan ruim 300 kinderen en volwassenen mee met de vakantiereizen van het Epilepsiefonds. En na 40 jaar zijn deze reizen nog steeds nodig en misschien zelfs actueler dan ooit. Martin Boer, directeur van het Epilepsiefonds: ‘De zorg voor een kind met epilepsie is er met alle bezuinigingen niet eenvoudiger op geworden. Dit legt een ontzettend zware druk op hun gezinnen, bijvoorbeeld de ouders, die de zorg door het jaar heen dag in dag uit moeten dragen. Des te belangrijker zijn in deze tijd de vakantiereizen om de ouders even te ontlasten, en bijvoorbeeld alle tijd voor het broertje of zusje te hebben. Zorg voor ouders en mantelzorgers is juist in onze maatschappij ontzettend hard nodig!’
Toezicht en begeleiding
De reizen worden met zorg georganiseerd en begeleid door vrijwilligers. Waar nodig wordt een-op-een-begeleiding geboden. Bregje (14) gaat deze zomer voor de vijfde keer mee met de vakantieweek. Door haar epilepsie en verstandelijke beperking heeft zij 24-uurs toezicht nodig. Alles gebeurt tijdens de vakantiereizen van het Epilepsiefonds onder toezicht en begeleiding van deskundige vrijwilligers. Carla, moeder van Bregje: “We laten Bregje met een gerust hart achter, omdat we weten dat ze in goede handen is. Het is van onschatbare waarde dat iemand de zorg van je kind even overneemt. Wij kunnen ‘bijtanken’ en ons kind kan genieten.”
Méér dan vakantie
De vakantiereizen zijn slechts een onderdeel van de bestedingen van het Epilepsiefonds. Het fonds zet zich voor mensen met epilepsie bijvoorbeeld ook in door het subsidiëren van wetenschappelijk onderzoek, het geven van voorlichting en het verstrekken van hulpverlening. Het Epilepsiefonds ontvangt geen subsidie en is geheel afhankelijk van giften. Kijk voor meer informatie op www.epilepsie.nl.