Mondgezondheid is een belangrijk onderdeel van de algehele gezondheid, maar soms kan het moeilijk zijn om te weten op wat voor soort gebitsproblemen je moet letten. Als je je mondgezondheid wilt verbeteren en deze veel voorkomende gebitsproblemen wilt voorkomen, plan dan regelmatig een check-up in bij een gediplomeerde tandarts Den Haag. Het is ook belangrijk om de juiste poets- en flos technieken bij te houden, evenals regelmatige bezoeken aan de mondhygiënist.
Chronisch slechte adem
Een slechte adem is een veelvoorkomend probleem dat door een aantal factoren kan worden veroorzaakt. In sommige gevallen is het gewoon te wijten aan de opeenhoping van bacteriën op je tong en in je mond. Als je je tanden niet poetst of regelmatig floss gebruikt, kun je meer tandplak krijgen. Dit kan leiden tot een slechte adem. Een slechte adem kan ook worden veroorzaakt door slechte mondhygiëne, zoals roken of alcohol drinken. Tandartsen Rotterdam Zuid kunnen je helpen om van een slechte adem af te komen en ze kunnen je helpen gezonde mondgewoonten op te bouwen om ervoor te zorgen dat je nooit meer een slechte adem krijgt.
Tandvleesziekte
Tandvleesaandoeningen, ook wel parodontitis genoemd, is een infectie van het tandvlees. Dit is het gevolg van de opbouw van tandplak op de tanden. Tandplak bestaat uit suiker en bacteriën die aan het tandoppervlak blijven kleven en uitharden tot tandsteen. Dit kan je tandvlees irriteren en leiden tot ontstekingen. Als het onbehandeld blijft, kan het zich dieper in je tandvlees en botten verspreiden die je tanden ondersteunen. Behandelingsopties omvatten schalen gevolgd door wortelschaven. Dit proces verwijdert tandplak onder je tandvleesrand, zodat bacteriën daar geen nieuwe kolonies meer kunnen beginnen. Preventieve maatregelen zijn onder meer tweemaal per dag twee minuten poetsen met fluoridetandpasta.
Tandbederf
Gaatjes zijn het meest voorkomende gebitsprobleem, goed voor ongeveer tweederde van alle gevallen van tandbederf. Ze worden veroorzaakt door bacteriën die in je mond leven en tandglazuur afbreken. Dit is de harde buitenste laag van je tanden. Als je niet regelmatig poetst, kunnen zuren zich op je tanden ophopen en hun glazuur aantasten, waardoor een gaatje ontstaat. Gaatjes kunnen zich ook ontwikkelen als je te veel suiker of ander koolhydraatrijk voedsel eet. Deze voedingsmiddelen dragen bij aan de vorming van tandplak op het oppervlak van je tanden. Indien onbehandeld, kunnen gaatjes leiden tot pijn, infectie en zelfs tandverlies.