Goed nieuws voor duizenden Nederlandse hartpatiënten. In navolging van Zilveren Kruis gaan ook zorgverzekeraars VGZ, DSW, ONVZ en De Friesland de eHealth-toepassing HartWacht in 2017 vergoeden. Dit maakt Cardiologie Centra Nederland (CCN), drijvende kracht achter HartWacht, vandaag bekend.
Met HartWacht worden hartpatiënten doorlopend op afstand gemonitord. Met de speciale cVitals app, ontwikkeld door partner FocusCura, meten patiënten thuis zelf vitale waarden. De metingen worden automatisch doorgestuurd naar CCN en worden bovendien meteen aan het online medisch dossier van de patiënt toegevoegd. Artsen en verpleegkundigen kunnen afwijkende waarden snel signaleren en de patiënt (en de huisarts) adviseren. Patiënten hoeven niet meer (of minder vaak) voor controles of metingen naar het ziekenhuis te komen.
Snel opschalen dankzij vergoeding door zorgverzekeraars
De contracten met de vier nieuwe verzekeraars zorgen voor een forse opschaling, vertelt operationeel directeur Cecile Goldman van CCN: “We sluiten dagelijks patiënten aan op HartWacht, maar tot nu toe was dat alleen mogelijk voor verzekerden van Zilveren Kruis. Door de nieuwe contracten kunnen we HartWacht vanaf vandaag aanbieden aan duizenden patiënten.”
Volgens Goldman kunnen dat er nog veel meer worden als ook Menzis en CZ besluiten om HartWacht te vergoeden. Met die twee verzekeraars zijn nog gesprekken gaande.
CCN: ‘zorgverzekeraars steken hun nek uit’
Met het vergoeden van HartWacht laten de betreffende zorgverzekeraars zien dat zij niet alleen reguliere zorg inkopen, maar dat ze ook willen investeren in vernieuwing. Daarmee steken ze echt hun nek uit, benadrukt Goldman: “We zitten met HartWacht nog in de eerste fase, waarin het toetsen van de verwachtingen omtrent telemonitoring een belangrijk onderdeel vormt. Ook wat dat betreft is de steun van de zorgverzekeraars goed nieuws. Want hoe meer patiënten wij aansluiten, hoe sneller we effecten op grotere schaal kunnen aantonen.”
ONVZ: ‘enthousiast over de kansen van eHealth’
Bestuursvoorzitter Jean-Paul van Haarlem van ONVZ Zorgverzekeraar is enthousiast over de kansen die HartWacht kan bieden voor hun verzekerden: “Dit is een innovatie waarbij de zorg meer wordt afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt. HartWacht heeft niet alleen een positief effect op de kwaliteit en doelmatigheid van de zorg, het is vooral een verbetering voor de patiënt. Doordat belangrijke zaken nu op afstand in de gaten kunnen worden gehouden, hoeven patiënten veel minder vaak heen en weer naar het ziekenhuis. Dat is een belangrijke stap voor hartpatiënten die bij ONVZ zijn verzekerd.
Zilveren Kruis: ‘een goede zaak’
“Wij zijn zeer tevreden met het feit dat we samen met CCN en FocusCura een doorbraak hebben weten te bewerkstelligen die chronische hartzorg dicht bij onze verzekerden mogelijk maakt. Dat deze zorg ook voor verzekerden van andere verzekeraars ter beschikking komt is een goede zaak,” zegt Erik-Jan Wilhelm, directeur Strategie en Innovatie van Zilveren Kruis.
Patiëntenfederatie Nederland: ‘positieve ontwikkeling’
Patiëntenfederatie Nederland noemt het een positieve ontwikkeling dat steeds meer verzekeraars eHealth-toepassingen zoals HartWacht omarmen. “Wij zijn verheugd dat de andere verzekeraars het voorbeeld van Zilveren Kruis volgen”, aldus directeur Dianda Veldman. “Ik hoop dat er nog veel meer van dit soort initiatieven komen, zodat alle patiënten in Nederland deze moderne vormen van zorg kunnen gebruiken.”
Samenwerking met ziekenhuizen en huisartsen
Op dit moment kunnen patiënten voor HartWacht nog alleen terecht bij CCN, maar als het aan Cecile Goldman ligt komt daar snel verandering in: “Op dit moment voeren we gesprekken met verschillende ziekenhuizen en huisartsen om HartWacht ook buiten onze eigen locaties aan te bieden. Wij monitoren de patiënten dan namens de behandelend arts. Schaalbaarheid is een belangrijke succesfactor voor zorg op afstand en op die manier hoeft niet elk ziekenhuis het wiel opnieuw uit te vinden.”