De Week van de Euthanasie, in 2012 in het leven geroepen door de NVVE, is dit jaar van 11 tot en met 17 februari. Doel is het zelfgewilde levenseinde onder een breed publiek bespreekbaar te maken. De NVVE organiseert deze week het jongerensymposium, een groot publieksdebat over voltooid leven en reikt de Paul van Eerde-Award over dementie en het zelfgewilde levenseinde uit aan Minister Schippers.
NVVE-Jongerensymposium 11 februari
De NVVE Jongeren organiseren hun eigen symposium gericht op het zelfgewilde levenseinde van jongeren tot 40 jaar. Deze groep heeft vaak te maken met onbegrip voor een doodswens. Iedereen tot 40 jaar is welkom om ervaringen uit te wisselen en informatie te krijgen over de euthanasiewet. Onder andere met Willeke Stadtman, arts Levenseindekliniek en Monique de Gooijer (moeder van Eelco de Gooijer die vanwege psychisch lijden euthanasie kreeg).
Beatrixgebouw, Jaarbeursplein Utrecht, 13.00 – 16.30 uur, Aanmelden via www.nvve.nl
Publieksdebat Voltooid leven 15 februari
Een van de belangrijkste gebeurtenissen in het afgelopen jaar was de aankondiging van Minister Schippers van een wet ‘Voltooid leven’ voor mensen die hun leven voltooid vinden. Pia Dijkstra van D66 heeft inmiddels een wetsvoorstel uitgewerkt. Veel experts zijn aan het woord geweest, maar we horen weinig van de mensen om wie het gaat. Daarom organiseert de NVVE in de Week van de Euthanasie een publieksdebat onder leiding van NCRV-presentator Lex Bohlmeijer. De bezoekers van het uitverkochte debat (250 mensen) hebben verschillende achtergronden (NVVE, HV, PCOB-KBO) kunnen direct in gesprek met elkaar en met woordvoerders van de politieke partijen (PvdA, CU, GL, SGP, 50Plus) . Onderzoeksbureau Motivaction presenteert onderzoeksresultaten over meningen over voltooid leven onder de Nederlandse bevolking.
Publieksdebat Voltooid leven, 15 februari, Pandora Zaal, TivoliVredenburg, Vredenburgkade 11 Utrecht, 13.00 – 17.00 uur (uitverkocht)
Uitreiking Paul van Eerde Award
Het is alweer tien jaar geleden dat Paul van Eerde zelf zijn levenseinde koos vanwege dementie. Tijdens een korte bijeenkomst voor professionals kijken we terug op de afgelopen tien jaar. Jaarlijks krijgen langzaamaan meer mensen met dementie euthanasie, maar lang niet alle artsen doen het. Een stevig discussiepunt is het moment van de uitvoering van euthanasie. Minister Schippers heeft zich ingezet voor een handreiking voor artsen en patiënten over de status van de schriftelijke wilsverklaring, die geldt als iemand zijn wil niet meer kan uiten. Daarom neemt zij op 16 februari de Paul van Eerde-Award in ontvangst. Steven Pleiter, directeur van de Levenseindekliniek vertelt hoe een dergelijke casus in zijn werk gaat. Namens de regionale toetsingscommissies zal voorzitter Jacob Kohnstamm reageren, namens de artsen KNMG-voorzitter René Héman. Gezien de recent gepubliceerde casus waarin het handelen van de arts als onzorgvuldig is bestempeld belooft het een interessante ochtend te worden