Medicijn verbruik in Nederlandse ziekenhuizen is de laatste decennia gestaag gestegen. De manier waarop medicijnen worden uitgereikt verschilt niet alleen door de tijd heen maar is hedendaags nog steeds heel divers. Van centraal geautomatiseerd en voorverpakt per patiënt tot kleine apotheekjes per afdeling en alles hier tussen in.
Tevens verschilt de wijze waarop de medicijnen naar de patiënt aan bed worden gebracht. Waar dat vroeger met een dienblad kon, gebruikt men nu meestal een karretje of wagen. Waar het eerder volstond om een open wagen of kar te gebruiken is het volgens huidige regelgeving gewenst om de wagens te kunnen afsluiten.
Een nieuwe ontwikkeling die de laatste jaren zijn intrede heeft gedaan in ziekenhuisland is elektronische registratie van patiënten informatie (EPD). Behalve persoonlijke informatie kan hier ook medische informatie in worden opgenomen zoals bijvoorbeeld; behandel plannen, uitgevoerde onderzoeken en aantekening van de behandelaars. Informatie waar ook verzekeraars tegenwoordig naar vragen. Op enkele ziekenhuizen na zijn de meeste hier inmiddels op overgestapt.
Een logisch vervolg op dit EPD is de Elektronische Medicatie Registratie (EMR). In veel gevallen wordt dit gekoppeld aan het EPD of is er de mogelijkheid om het EPD pakket uit te breiden met een EMR module.
Ook het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen is over gegaan op elektronische medicatie uitgifte. Waar ze voorheen gebruik maakte van kleine open medicijn verdeelwagens zijn ze overgestapt op medicijn verdeel wagens in combinatie met transportwagens van het merk Belintra. De verdeelwagens zijn voorzien van accu’s die een monitor, een kleine computer alsook een barcode scanner gedurende een hele dag van stroom voorzien. Een indeling van grote en kleine lades, met vrij te bepalen vakverdeling, stelt WZA in staat om per patiënt de juiste hoeveelheid laderuimte te reserveren.
Apotheker Elsbeth Helfrich koos bewust niet voor zogenaamde COW’s met lades. (COW: computer on wheels , een mobiel werkstation dat traditionele werkplekken vervangt.) “We zochten een ruime handzame wagen die we zelf konden inrichten met een groot werkblad. Omdat de wagens veel ruimer zijn dan gewone COW’s hebben we er slechts 2 per afdeling nodig die we vanaf de centrale apotheek beleveren met een transportwagen. Daarnaast zochten we een kostenefficiënte oplossing. Met Belintra hebben we aan al deze wensen kunnen voldoen.”
Belintra is een Belgische fabrikant van o.a. medicijn verdeel- en transportwagens. BNC Distribution richt zich op de distributie van de mobiele werkstations (Roll-IT) en medicijn verdeelwagens met accu voorziening.
BNC Distribution is distributeur van Belintra medicijnwagens in Nederland. Kijk op http://www.belintra.be voor meer informatie en vraag BNC Distribution naar de beste oplossing voor uw elektronische medicatie uitgifte.