Vanaf 25 mei 2016 lanceren ziekenhuizen hun Kwaliteitsvenster met behandelresultaten voor borst- en darmkanker. Hiermee zetten ziekenhuizen een nieuwe stap in het transparant maken van zorg. Yvonne van Rooy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ): “Patiënten met borst- of darmkanker kunnen voortaan online informatie bekijken over aandoeningen die voor hen relevant zijn.”
Afgelopen jaar kregen 17.099 mensen de diagnose borstkanker en 15.549 mensen de diagnose dikke darmkanker. Deze patiënten en hun naasten kunnen nu via de website www.nvz-kwaliteitsvenster.nl op een laagdrempelige manier betrouwbare en begrijpelijke informatie verkrijgen over deze aandoeningen, en in het bijzonder over de uitkomsten van borst- en darmkankerbehandelingen. Er wordt antwoord gegeven op vragen als ‘Hoe scoort een ziekenhuis op borstsparende operaties’? En ‘Hoe presteert het ziekenhuis op operaties bij endeldarmkanker’? Maar ook de ervaring van ziekenhuizen met darmkankeroperaties komt aan bod. Van Rooy: “De patiënt krijgt hiermee meer inzicht in de uitkomsten van deze ziekenhuisbehandelingen.” Om de informatie zo duidelijk mogelijk over te brengen, krijgen patiënten niet alleen cijfers te zien maar vooral informatie over de betekenis daarvan, met een toelichting per ziekenhuis.
Bij de ontwikkeling van dit Kwaliteitsvenster zijn naast de ziekenhuizen, ook Borstkankervereniging Nederland en Stichting Patiënten Kanker Spijsverteringskanaal (onderdeel van Leven met Kanker) nauw betrokken geweest. Van Rooy: “Het is opnieuw een mooie stap in transparantie richting onze patiënten. Dit is natuurlijk pas het begin. Volgend jaar worden in samenwerking met patiëntenorganisaties acht andere specifieke aandoeningen toegevoegd aan het venster.
André Willems, voorzitter SPKS: “Het geeft patiënten voor het eerst in één oogopslag inzicht in de kwaliteit van darmkankerbehandelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Wat goed gaat maar ook wat beter kan.” AnneLoes van Staa, bestuursvoorzitter Borstkankervereniging Nederland: “BVN juicht transparantie in de zorg toe. Het is mooi dat het Kwaliteitsvenster zicht geeft op de geboden zorg in ziekenhuizen in Nederland. We zijn dan ook verheugd over de toevoeging van deze informatie omtrent borstkankerzorg.”
Alle instellingen (algemene ziekenhuizen, specialistische instellingen, umc’s) doen mee met het Kwaliteitsvenster. Revalidatiecentra lanceerden hun Kwaliteitsvenster in 2015. Het eerste Kwaliteitsvenster – met algemene kwaliteitsinformatie over ziekenhuizen – werd in 2014 gelanceerd. Vanaf de lancering zijn de Kwaliteitsvensters zo’n kwart miljoen keer bekeken. Best bekeken thema’s zijn: patiëntervaringen, sterftecijfers en werk van artsen.