Bij mensen die ziek worden door elektromagnetische velden (EMV) en chemische overgevoeligheid is objectief medisch vast te stellen waardoor hun gezondheidsklachten worden veroorzaakt en hoe ze behandeld kunnen worden. De internationaal erkende Franse oncoloog Professor Dr. Dominique Belpomme heeft daarvoor een diagnose en behandelmethode ontwikkeld.
Samen met andere medici en wetenschappers mocht hij medio februari zijn onderzoek toelichten tijdens een congres in het Franse parlementsgebouw. Dat werd georganiseerd door parlementslid Laurence Abeille en Europarlementariër Michèle Rivasi en had de steun van oud WHO-directeur Gro Harlem Brundtland. Daarbij riepen ze op om elektrohypersensitiviteit (EHS) en meervoudige chemische overgevoeligheid (MCS) te erkennen als medische aandoening en als een functionele arbeidsstoornis.
Belpomme onderzocht 1216 patiënten die beweerden aan EHS of MCS te lijden. Hij voerde bij hen hersenscans en biologische testen uit, onderzocht bloed en urine en ontdekte verschillende biomarkers.
Hij vond verhoogde gehaltes van het CRP-eiwit, dat ontstekingen veroorzaakt en tot Alzheimer kan leiden. Lagere gehaltes van vitamine D2-D3 en verhoogde gehaltes histamine en immunoglobuline in het bloed wezen op ontstekingen. Ook mat hij verhoogde gehaltes van eiwitten en stoffen als nitrotyrosine die hersenbeschadiging kunnen veroorzaken. In hun urine vond hij hormonen als melatonine, wat duidt op chronische ziektes en slaapproblemen kan veroorzaken. Ook onderzocht hij met een echo hoe het bloed in de hersenen reageerde op EMV en chemische stoffen. Volgens Belpomme verstoort EMV de beschermende bloed-hersenbarrière die hersens moet beschermen, waardoor het hersenontstekingen veroorzaakt en oxidatieve stress. Dat leidt weer tot neurodegeneratieve ziektes als Alzheimer, Parkinson of MS, maar ook schizofrenie, autisme en bipolaire stoornissen.
Alle deelnemende patiënten werden eerst onderzocht om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten. Zij leden aan symptomen als hoofdpijn, huid- en zenuwaandoeningen, geheugenverlies, concentratieproblemen, slapeloosheid, chronische vermoeidheid en depressieve klachten. Symptomen die afnamen of verdwenen als blootstelling aan EMV of chemische stoffen werd vermeden.
De behandelmethode die Belpomme voorstaat lijkt op die bij auto-immuunziektes. Het bestaat uit herstel van de bloedvoorziening naar de hersenen, het verhogen van gehaltes vitamine, antihistamine en antioxidanten en bescherming tegen EMV en chemische stoffen.
Mensen met MCS claimen ziek te worden van diverse chemische stoffen en/of geuren en kunnen daardoor nauwelijks meer een normaal leven leiden. MCS werd in 1961 voor het eerst benoemd en in 1999 werd internationaal overeenstemming bereikt over de symptomen en de criteria om de aandoening vast te stellen.
Mensen die lijden aan EHS, ook wel elektrogevoeligheid of elektroallergie genoemd, claimen dat hun gezondheidsklachten veroorzaakt worden door blootstelling aan elektromagnetische velden van mobiele en draadloze telefoons, wifi, elektrische apparaten of kabels en andere bronnen. Over EHS wordt sinds 1991 gesproken en gerapporteerd, maar veel landen erkennen de klachten niet als een functionele stoornis die arbeidsongeschiktheid kan veroorzaken. Wel erkent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) sinds 2004 dat blootstelling aan elektromagnetische velden nadelige gezondheidseffecten kan hebben. In landen als Zwitserland, Duitsland of Engeland geeft tussen de 5 en 11 procent van bevolking aan last te hebben van EHS. Nu 7 miljard mensen op de wereld een mobiele telefoon gebruiken, verwacht Belpomme dat deze percentages zullen toenemen. Volgens de professor is er een groot gebrek aan kennis, waardoor medici ontkennen dat er wetenschappelijk bewijs is voor de relatie tussen de klachten en EMV.
Zijn onderzoek heeft duidelijke klinische symptomen aangetoond, waardoor bewezen is dat EHS en MCS geen psychische of psychosomatische-, maar daadwerkelijke, pathologische, somatische aandoeningen zijn.
Professor Belpomme is hoogleraar oncologie op de Universiteit Paris V, werkt als oncoloog in het Parijse universiteitsziekenhuis, is voorzitter van het Europese onderzoeksinstituut naar kanker en milieu (ECERI) en oprichter en voorzitter van de vereniging voor onderzoek en behandeling van kanker (ARTAC). Hij is internationaal bekend vanwege zijn kankeronderzoek, maar ook vanwege zijn strijd tegen milieuvervuiling. Zo was hij initiatiefnemer voor het Appel van Parijs in 2004, waarin 500 wetenschappers uit heel Europa – onder wie diverse Nobelprijswinnaars – waarschuwden dat milieuvervuiling leidt tot meer gevallen van kanker, onvruchtbaarheid, astma en allergie. Via ARTAC doet Belpomme ook onderzoek naar de oorzaken en gevolgen van elektromagnetische en toxische belastingen.